Exploring Oobleck / Ontdek oobleck

Druk hier om af te spring na die Afrikaanse artikel onder.

Making a mess to explore science.

Solid: something that doesn’t change shape by itself. Rocks, ice, wood, metal, clay, etc.

Liquid: a substance that takes the container’s form, in which it is. Water, syrup, petrol, etc.

What is it?

Oobleck is a non-newtonian fluid. It looks like a liquid when we let it be, but when force is applied it looks and acts like a solid. The secret to this madness lies in the shape of the cornstarch particles. It is long and it doesn’t dissolve in the liquid, but simply hangs in it. When you slowly move it, the particles simply move next to each other. But when you move it quickly it gets stuck.

Learn more about it here.

How to make oobleck:

Ingredients: cornstarch and water

(Optional you can add colouring)

Method:

Add about 1/2 cup cornstarch to a bowl. Add a little bit of water at a time to the the cornstarch to make a thick batter. If you add too much water it will not act as a newtonian fluid. You can always add more water or more cornstarch to get the desired thickness.

Enjoy and explore!

Afrikaans:

Ontdek oobleck

Ons maak ‘n gemors om wetenskap te verken!

Vastestof: iets wat nie vanself vorm verander nie. Rotse, ys, hout, metaal, klei, ens.

Vloeistof: ‘n stof wat die houer, waarin dit is, se vorm aanneem. Water, stroop, petrol, ens.

Wat is dit?

Oobleck is ‘n nie-Newtoniese vloeistof. Dit lyk soos ‘n vloeistof wanneer ons dit los, maar wanneer ons krag toe pas, lyk en tree dit op soos ‘n vastestof. Die geheim lê in die vorm van die mielieblomdeeltjies. Dit is lank en dit los nie in die vloeistof/water op nie, maar hang eenvoudig daarin. Wanneer jy dit stadig beweeg, beweeg die deeltjies langs mekaar verby, maar as jy dit vinnig beweeg, sit dit vas in mekaar.

Leer meer van oobleck hier.

Hoe om oobleck te maak:

Bestanddele: mielieblom en water

(Opsioneel, jy kan kleursel byvoeg)

Metode:

Voeg ongeveer 1/2 koppie mielieblom in ‘n bak. Voeg ‘n bietjie water op ‘n slag by die mielieblom om ‘n dik beslag te maak. As jy te veel water byvoeg, sal dit nie as ‘n newtoniese vloeistof optree nie. Jy kan altyd meer water of meer mieliestysel byvoeg om die verlangde dikte te kry.

Lekker speel en ontdek!

‘n Laaste idee:

Wanneer jy klaar met die oobleck gespeel het, sprei dit oop op ‘n bord of skinkbord. Sit dit in die son en laat dit droog word (die water sal verdamp). Breek die harde stukkies op tot dit weer ‘n meel is. Doen weer die eksperiment en kyk of dit nog dieselfde werk of maak ‘n tipe ‘air-dry’ klei deur ‘n bietjie witgom/houtlym in te meng tot dit voel soos klei. (Hier is ‘n resep vir ‘air-dry’ klei.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *